I oktober hölls en workshop där barn och vårdnadshavare kunde lära sig om e-sport tillsammans. Efter en föreläsning om bland annat speltid, hälsa och kost, fick barnen guida sina föräldrar i spelet Minecraft.
Negativa effekter av barn och ungas spelande är sämre hälsa som ett resultat av minskad fysisk aktivitet, spelberoende på grund av spelens kontinuerliga belöning och flykt till spel om man har psykisk ohälsa. Men genom att spela på ett hållbart sätt kan man uppnå positiva effekter som bland annat kan leda till bättre studieresultat, ökad öga-hand-koordination, reaktionssnabbhet, logiskt tänkande och kunskaper i engelska.
– Hållbart spelar du när hela cirkeln är sluten. Det vill säga när hälsa, kost, träning, sömn och en balans i övriga fritidsintressen är inkluderade. Som barn är det även viktigt att föräldrarna finns där som en stöttepelare och hjälper till när gränser ska sättas, säger Filippa Ahlberg, verksamhetsutvecklare på Gameffect, som jobbat som fritidsledare i många år.
– Vare sig man tycker om e-sport eller inte, så är det ingen tvekan om att den är en stor del av vårt samhälle idag. Därför är det extra viktigt att folkbilda inom detta område så att barn och ungdomar kan hålla på med e-sport på ett ansvarsfullt sätt, säger Viktor Ahlgren, verksamhetsutvecklare på Folkuniversitetet i Jönköping.
Tips för barn och föräldrar:
1. Vårdnadshavare behöver ha förståelse för spelet och agera stöttepelare.
2. Se till att motionera och ät rätt.
3. Ha en bra sömnrutin.