text  Lovisa Ahlsved Tidén 

10 MAJ 2021 

Spirande intresse

Ibland är det bäst att hitta kunskapen till­sammans. Bruka Jorden samlar människor för att diskutera sitt gemensamma intresse, nämligen odling.

Projektet Bruka Jorden består just nu av elva studiecirklar runtom Örebro som diskuterar allt som har med odling att göra. Här möts personer som har lång erfarenhet på området och nybörjare som är nyfikna på att lära sig mer. Deltagarna delar med sig av kunskap, tips och inspiration.

– Studiecirklarna tar upp allt från att så, kompostera, planera och ta tillvara på det jorden ger. Grupperna är ett bra verktyg att våga prova sig fram och få mer förståelse för hur ett odlingsår fungerar i praktiken säger Dan Cederholm, utbildningsledare på Folkuniversitetet.

Joy Toivonen är cirkelledare för studiecirkeln i Karlskoga. Nu har hon tillsammans med fem andra börjat utöka kunskaperna om odling. Hon gick med för att hitta likasinnade och för att hon tycker odling är väldigt roligt. Med de andra deltagarna bollar hon nu odlingsidéer och när samhället öppnar upp igen kommer de börja byta fröer med varandra.

 

3 saker som gör odlingen roligare

Gemenskap. Att göra någonting ensam är inte alltid lika roligt. Hitta någon som delar intresset för odling för då kan ni byta både erfaren­heter och fröer med varandra.

Testa. Se vad som funkar för just din trädgård eller balkong. Alla har vi olika förutsättningar för att få en viss växt eller blomma att trivas. Det gör inget om det blir fel ibland för det kan även bli väldigt rätt.

Ha kul. Det är både roligt och givande att lära dig något nytt. Njut det där lilla extra medan du arbetar med händerna!

fakta

Starta en egen studiecirkel 

Har du eller dina kompisar en idé ni vill förverkliga? Se hur ni enkelt startar en egen studiecirkel här.

Liknande läsning

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.