text  Klara Johansson
bild  Erik Flinth

16 NOVEMBER 2020

Studenter skapar fantasyäventyr 

Det är rollspel, det är improvisationsteater och det är podd. Och framför allt är det är studenter i Umeå som skapar och har roligt tillsammans.  

Rollspelspodden Dicey Performance spelas in av föreningen Umeå Theatre Company. Jakob Säfsten är spelledare och initiativtagare. Till vardags läser han till socionom vid Umeå universitet.

– Det här projektet började som en kul idé som jag pitchade våren 2019, och har utvecklats till en produktion som har mer än tjugo personer inblandade som klippare, spelledare, skådespelare, konstnärer och sociala medieansvariga. Och som det ser ut just nu så kommer det bara växa, säger Jakob Säfsten.

Rollspelskaraktärer illustrerade av Sara Gustavsson och Vincent Ekwall.Rollspelskaraktärer illustrerade av Sara Gustavsson och Vincent Ekwall.

I de första säsongerna spelade gruppen äventyret Shadowrun, som är ett äldre rollspel som utspelar sig i en alternativ framtid där vissa människor har förändrats till alver, dvärgar och troll. Gruppen förlade handlingen till år 2079 i Umeå.

– Nu styrs staden av fem stora megaföretag och enorma samhällsklyftor existerar mellan rika och fattiga och mellan människor och icke-människor. I denna värld träffar vi våra hjältar, alltså karaktärerna som spelas av de fyra skådespelarna i podden. De är shadowrunners, det vill säga professionella kriminella som anställs av ett av de stora företagen för att utföra inbrott och rena terroristhandlingar mot något av de andra.

citat

Det blir som bäst när vi som spelar in själva har roligt.

Gruppen har också spelat ett rymdäventyr och håller nu på med ett rollspel som utspelar sig i en alternativ version av 1800-talets England. Tonen i podden är professionellt uppsluppen. Jakob Säfsten håller ihop huvudberättelsen och ställer karaktärerna inför olika situationer och val.

– Jag försöker vara rätt vag i mina egna planer då det ska vara möjligt för spelarna att improvisera lösningar och komma med egna initiativ som kan ta handlingen i en helt ny riktning.

På inspelningsdagen sitter alla i samma rum i Folkuniversitetets lokaler. Gruppen gör några uppvärmningslekar och sedan börjar de improvisera.

– Det blir som bäst när vi som spelar in själva har roligt, och det går att höra under vissa avsnitt att vi har otroligt kul tillsammans. Detta projekt har skapat vänskapsband och också lett till utveckling i form av mer självsäkerhet och mer kunskap runt det tekniska.

– Det roligaste med att skapa på detta viset är friheten i historieberättandet. Det är också kul att allt finns kvar och att man kan lyssna när man vill, konsten är tillgänglig till alla, oavsett tid och plats.

I bilden högst upp: James Ray Kitching, Evelina Krantz, Jakob Säfsten, Joana Velosa och Léon Schierholz.

 

Vill du få tips på fler intressanta artiklar?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

fakta

Lyssna på podden här: https://anchor.fm/dicey-performance

Instagram: @diceyperformance

Folkuniversitetet samarbetar med föreningar över hela landet, vill du också starta en studiecirkel? Kontakta oss https://www.folkuniversitetet.se/studiecirklar-och-samarbeten/ 

Liknande läsning

Mats Jonsson

Mats Jonsson skildrar sitt liv i serieform, i sju böcker hittills. Av bara farten skildrar han också samtidens heta frågor – som staden kontra landsbygden. Även tidlösa frågor väcks, om ursprung och rotlöshet. Det självupplevda blir det allmängiltiga.

Kulturministern mötte teaterelever

Utbildningskedjan, breddad rekrytering och teaterns utmaningar och framtid. Det var bara några av samtalsämnena när kulturminister Amanda Lind mötte personal och elever på Skara Skolscen.

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.