text  Klara Johansson
bild  Pixabay

10 MAJ 2013

Studiecirkel går på opera

Sara Hildén håller i operaaftnar på Folkuniversitetet i Stockholm. De sju deltagarna går på opera tillsammans och träffas för att diskutera och analysera. Den här terminen blev det Den flygande holländaren på Folkoperan och Turandot på Stockholmsoperan.

 

Gruppen har haft en bra diskussion med många olika uppfattningar har förts fram. De har funderat på vad kompositören ville, hur regissören tänkte, och varför ligger det egentligen en svan på scenen? Själv har Sara Hildén alltid varit fascinerad av opera.

– Jag har gått väldigt mycket på opera hela mitt liv. Jag är en sorts nörd helt enkelt. Det är något galet med opera och det gillar jag.
Kajsa Virgin har länge varit intresserad av klassisk musik, men kunde inte så mycket om just opera.

citat

Det är något galet med opera och det gillar jag.

– Saras sätt att undervisa har varit kul. Jag gillar att lära mig om personerna bakom verken. Det var högt i tak och det var lätt att få tycka till och fundera. Jag tycker om patoset i operan; att det är på liv och död. Och sedan gillar jag körpartierna när vibrationerna känns i hela kroppen.

Sara Hildén tror att samma kursupplägg skulle passa bra inom det mesta som rör kultur. Det finns redan en teaterkurs, och man kan göra samma sak med konserter eller konstutställningar. Hon tycker att alla upplevelser blir roligare om man kan prata om det. Därför är kulturfältet helt öppet för sådant här. Nästa termin vill hon gärna se fler män i gruppen. Operabesökare är ofta kvinnor över 50.

– Jag vill gärna predika för dem som inte har en aning om att de gillar opera.

Liknande läsning

Mats Jonsson

Mats Jonsson skildrar sitt liv i serieform, i sju böcker hittills. Av bara farten skildrar han också samtidens heta frågor – som staden kontra landsbygden. Även tidlösa frågor väcks, om ursprung och rotlöshet. Det självupplevda blir det allmängiltiga.

Kulturministern mötte teaterelever

Utbildningskedjan, breddad rekrytering och teaterns utmaningar och framtid. Det var bara några av samtalsämnena när kulturminister Amanda Lind mötte personal och elever på Skara Skolscen.

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.