Det säger Charlotte Dahl, HR-chef för Folkuniversitetet region syd och även representant i den nationella HR-gruppen. Pandemin och distansarbetet gav viktiga lärdomar för framtiden, anser hon.
– Nu ser vi att många trivs med att mer självständigt planera sina arbetsuppgifter och hur man vill jobba för att kunna prestera som bäst, vilket vi så klart ska ta tillvara på.
Folkuniversitetets vision är goda arbetsplatser där alla känner arbetsglädje och stolthet. Inflytande, möjlighet att utvecklas och att se sin del i helheten ingår också i visionen. Det gäller såväl före som efter coronan, säger Charlotte Dahl. Tillit är nyckeln när inte alla kan eller vill vara på kontoret.
Många har saknat de spontana mötena vid kaffemaskinen.
– Vågar chefer släppa kontrollen tror jag att man kan se fantastiska resultat. Med ett större ansvar växer man och för det behövs utrymme. Det handlar inte om att träffas fysiskt eller jobba på distans utan om att våga lita på sina medarbetare.
Ökad flexibilitet kring var arbetet kan utföras ger ökat välmående och gynnar balansen mellan arbete och fritid.
– Samtidigt har vi förståelse för att hemarbete inte fungerar för alla. Vi har våra lokaler och kontor. Många har saknat de spontana mötena vid kaffemaskinen där idéer utbyts mellan de inbokade digitala mötena.
Har pandemitiden varit gynnsam för modernare arbetssätt även i andra avseenden än distansarbete?
– Ja. Det gäller allt från kunskaper om hur man håller digitala möten till förståelse för vilka möten som är lämpliga att ha digitalt och – att vi inte behöver resa för att kunna utbyta erfarenheter.
– Många av våra verksamheter har utvecklat digitala lösningar som vi kommer att fortsätta med även nu efter att restriktionerna lyfts.
Bild i topp: Charlotte Dahl, HR-chef