text  Gunnar Forsman
bild  IstockTor Johnsson

16 NOVEMBER 2020

Vem har makten över det fria ordet? 

På nyordslistan 2019 fanns ordet deplattformering. Ordet är hämtat från engelskans deplatforming eller No platform policy och går ut på att hindra meningsmotståndare från att föra fram sina åsikter. 

Deplattformering är att ta bort den plattform där meningsmotståndarens åsikter kan uttryckas. Istället för att bemöta så hindrar man, vilket blir en form av censur. Deplattformering är inte oproblematiskt. Under Metoo-rörelsen fick vi exempelvis följa publika och personliga drev i både sociala medier och riksmedia.

Det går även att finna exempel på deplattformering inom privata organisationer där man inte vill ge personer utrymme för sina åsikter; åsikter som helt enkelt inte ligger i linje med organisationen eller föreningens intressen eller policy. Organisationen kan neka personer att bli medlemmar eller neka dem att tala på organisationens arrangemang. I Sverige bygger det fria föreningslivet på att personer med gemensamma intressen ska kunna mötas och detta förutsätter också att man kan utesluta personer som inte delar samma intressen eller värdegrund.

Ulrika hyllert

Ulrika Hyllert, ordförandeJournalistförbundet. 

Den vanligaste formen av deplattformering handlar om händelser kopplade till offentliga personer och media. Ibland dyker de upp på debattsidor och kan leva kvar i vårt medvetande under lång tid. Som mycket annat i vår uppkopplade vardag så finns tändvätskan på internet. Och det går ganska enkelt att skapa ett drev.

Ulrika Hyllert, ordförande för Journalistförbundet påvisar att den finns en tydlig skillnad mellan ”tyckare” och journalister i deplattformering.

– Som journalist ingår du i en redaktion, har en ansvarig utgivare och måste förhålla dig till våra pressetiska regler. Det behöver inte influencers eller tyckare. Något man kanske inte tänker på är konsekvenserna som deplattformering har på samhället, att det inskränker vår yttrandefrihet och förstör den arena vi skapat för det offentliga samtalet. För vem har egentligen makten över det fria ordet? Deplattformering ses av många som ett angrepp på det fria och demokratiska samhället där konsekvensen av att utsättas av det ibland får privata och ekonomiska konsekvenser.

Inom universiteten ser vi också konfliktytor. Ett exempel är ”Jomshof-affären”. När Richard Jomshof 2019 skulle hålla föredrag vid Göteborgs universitet organiserade studenter en namninsamling för att stoppa föreläsningen. Cirka 150 akademiker, studenter och kulturarbetare skrev på uppropet. Under föredraget, som ingick i en serie där partistrateger från samtliga riksdagspartier bjudits in, protesterades det utanför byggnaden och en åhörare som störde evenemanget fick ledas ut. Vi riskerar att hamna i en situation som vi ser i Kanada eller USA, där det på vissa platser är omöjligt att undervisa på obekvämt material utan att riskera saboterade föreläsningar.

 

Vill du få tips på fler intressanta artiklar?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

fakta

Även Twitter, Facebook och Youtube har ögonen på sig och får förklara sina handlingar kring censur och att ta bort innehåll. President Donald Trump har bland annat blivit censurerad av Twitter. 

Liknande läsning

Flytten går från storstäderna

Trenden är tydlig; alla Nordens huvudstäder visade på utflyttningsrekord under 2020. Flyttlassen går från större städer till mindre och fenomenet är globalt. I USA krymper också megastäderna.

Flytten går från storstäderna

Trenden är tydlig; alla Nordens huvudstäder visade på utflyttningsrekord under 2020. Flyttlassen går från större städer till mindre och fenomenet är globalt. I USA krymper också megastäderna.

Varifrån jobbar du helst?

Pandemin har förändrat mångas arbetsvardag. Att jobba hemifrån har blivit en etablerad lösning för många yrkesgrupper. Men varför inte gå ett steg längre?

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

tidskriften@folkuniversitetet.se
Folkuniversitetets förbundskansli
Box 26152, 100 41 Stockholm

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.