läs också:

Balettakademien på plats i Rågsved

Bild: Nicole Kling
27 november, 2023
På höstlovet hölls Dance Camp i Rågsved, ett samarbete mellan Balettakademien, Rågsveds Kulturförening och Nya Rågsveds Folkets Hus med syfte att locka fler i ytterstaden att börja dansa.
Bild: Nicole Kling
27 november, 2023

– Nu kör vi, Bart Simpson och Reebok, kommer ni ihåg?

Julia Carlsson visar entusiastiskt de olika stegen och alla ansikten i Snösätrasalen i Nya Rågsveds Folkets Hus får ett fokuserat uttryck. Under höstlovsveckan håller Balettakademien i samarbete med Rågsveds Kulturförening danskurser för barn mellan 8 och 13 år boende i Vantör. Bland deltagarna syns Sara Kalabas, 8 år, som älskar att dansa – särskilt street dance och allra helst till Ariana Grandes låt 7 rings.

– Det här är jättekul, jag tycker om att lära mig nya steg och att få vara tillsammans med min klasskompis Ilona som bor granne med mig i Örby, säger Sara och får medhåll:

– Jag tycker om att skaka loss och känna att jag kan det här, säger Ilona Lundh Huss och ler mot vännen Sara.

Avgifterna för höstlovskurserna är kraftigt reducerade och förhoppningen är att denna pilotverksamhet ska bli startskottet för ett fortsatt samarbete efter årsskiftet. Målet är att få fler att hitta till dansen genom att tillgängliggöra den både geografiskt och ekonomiskt.

Joanna Tåje växte upp söder om Stockholm och började i ung ålder att pendla in till innerstan för att dansa på Balettakademien, där hon i dag är biträdande rektor efter en karriär som frilansande koreograf och dansare.

Balettakademiens dansinstruktör Julia Carlsson undervisar barnen i hiphop.

– Dansen betyder oerhört mycket för mig och den har format mitt liv. Stödet hemifrån gjorde det möjligt för mig att dansa trots att det innebar lång resväg. Nu vill jag vara med och bidra till att göra kvalitativ dansträning mer lättillgänglig för barn och unga på orter där utbudet inte är så stort, säger Joanna Tåje och tillägger:

– Vi har länge varit sugna på att expandera och etablera oss i ytterstaden. Att ha en aktivitet utanför skolan som man tycker om hjälper hela tillvaron.

Trots att det bara är andra dagen på kursen har barnen redan lärt sig en hel del koreografi och i takt med att de blir varma i kläderna läggs fler steg till. Under Julia Carlssons pass är det hiphop som gäller, därefter står jazz på schemat.

Jag tycker om att skaka loss och känna att jag kan det här.

– Dans är så himla bra att kombinera med skola, att dansa på rasten och få utlopp för energi kan till exempel hjälpa en om man har koncentrationssvårigheter. För mig har dansen betytt jättemycket av just den anledningen, den hjälpte mig att hitta fokus. Jag får alltid ut något av att dansa – endorfiner, fysisk träning, terapi, säger Julia Carlsson.

 

Bilden i topp: Sara Kalabas, 8 år, är en av deltagarna på Dance Camp i Rågsved.

liknande läsning:

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.