läs också:

Fånga bilden

Bild: Therese Eriksson
6 oktober, 2021
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Fotografimästaren Helen Shippey har bland annat varit proffsfotograf under stora golftävlingar. Nu brinner hon för att lära andra att fotografera.
Bild: Therese Eriksson
6 oktober, 2021
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Helens fotografkarriär började för 14 år sedan i Egypten och 2011 startade hon sitt fotoföretag i Dubai, Förenade Arabemiraten. Fokuset från början var golf och hon har bland annat fotograferat stora golftävlingar som PGA European Tour. Idag är hon en av 41 fotografer i Sverige som innehar Mästarbrev i Fotografiyrket och hon brinner för att hjälpa företag och privatpersoner att ta bättre bilder. I höst håller hon flera fotokurser på Folkuniversitetet i Västerås.

– Det roligaste med att lära andra att fotografera är när jag ser i deras ansikten att de har förstått och själva lyckats skapa den vision av sin bild de hade i huvudet med deras kamera. Det är oslagbart, säger Helen.

Helen Shippey

Kunskapsnivån hos deltagarna i fotokurserna är blandad.

– De flesta är nybörjare och vill börja fotografera mer avancerat det vill säga gå från kamerans autoläge till några av de mer manuella fotograferingsvalen. Men jag har även de som redan har stor förståelse för hur de fotograferar rent tekniskt men behöver hjälp med att få in bildseendet och visionen i vad de vill fotografera med sin kamera, berättar Helen.

Fotografera betyder måla med ljus

– Efter en genomförd fotokurs har deltagarna fått förståelse för relationen mellan bländare, slutartid och ISO, vad som är skillnaden samt när de vill använda vad. Vi pratar även mycket om bildkomposition och tränar på det. De lär sig vikten av ljus i sina bilder. Utan ljus ingen bild. Fotografera betyder måla med ljus vilket är precis det vi gör, säger Helen.

4 tips för att ta vackra landskapsbilder

1. Fokusera en tredjedel in i bilden.
2. Använd bländare F.11.
3. Använd gärna ett vidvinkelobjektiv.
4. Ha din horisont på en tredjedel av bilden. Vilken tredjedel du väljer beror på vad som är mest intressant i bilden; himlen eller backen.

liknande läsning:

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.