läs också:

Fångar piruett på papper

Bild: Istock
11 mars, 2024
Konstnären Helena Elfgren håller tillsammans med dansaren och koreografen Maria Josefsson i kursen Danskroki på Folkuniversitetet i Stockholm.
Bild: Istock
11 mars, 2024

Ordet kroki kommer från franskans croquis och betyder ”snabb teckning” eller ”snabb skiss”. Vanligen tecknas kroki med en stillastående modell men i danskrokin adderar man både rörelse och musik vilket ger fler dimensioner till bilden. Det blir en härlig kombination av konstformerna dans, musik och konst.

– Deltagarna tecknar dansaren i 5 till 7 minuter i frusen pose efter att de följt dansarens rörelser. Ibland med textil som vackert följer och förstärker rörelserna, berättar Helena och Maria.  

Genom dansen får deltagarna uppleva och känna rörelserna och riktningarna i dansarens kropp. Det ger dem i sin tur möjlighet att uppfatta detta i sin egen kropp och på så sätt påverka ögat och handens rörelser i arbetet med att teckna.  

– Det som brukar uppskattas mest av deltagarna är att vi, utöver tecknandet, utforskar ytterligare två konstformer vilka ger den kreativa processen nya dimensioner. Att upptäcka hur mycket musik och dans kan tillföra bildspråket, avslutar Helena och Maria.

Tips till dig som vill teckna danskroki.


1. Använd musiken och dansen för att hitta riktningarna i dansarens poser
2. Försök att känna dansarens rörelser i din egen kropp
3. Ha kul och känn lekfullheten i ditt skapande.

Låt dig dras in i musiken och dansen!
liknande läsning:

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.