Folkuniversitetet har satt samman ett program med uppskattade föreläsare så för föreningen eller biblioteket handlar det bara om att välja en föreläsning och tillhandahålla en lokal. Åsa Forsman är verksamhetsledare i Östergötland och Jönköping och arbetar med satsningen.
Vilka mål har Folkuniversitetet med satsningen?
– Universitetsanknytning är ett av våra kärnvärden, och genom våra forskningsföreläsningar kan vi bidra till att sprida forskning till allmänheten, säger hon. Föreläsarna i vårt första program har övervägande fokus på demokrati och hållbarhet, som är något vi har sagt att vi ska arbeta med i det verksamhetsåtagande som Folkuniversitetet har lämnat till Folkbildningsrådet.
Hur har det gått?
– Det har gått strålande! Genom programmet har vi bokat 39 föreläsningar på 21 olika platser varav några är nya kommuner för oss samt i filialer till större bibliotek. Vi kommer nu att göra ett nytt program innan jul och hoppas på att göra minst en föreläsning i de flesta av regionenens kommuner.
En av föreläsarna i programmet är Erik Petersson fil. dr i historia, Linköpings universitet. Han forskar och föreläser sedan många år om maktspelet i Norden, från unionstiden på 1300-talet fram till 1600-talet. I oktober besökte han Tranås med en föreläsning om Dackefejden.
Valde du Dackefejden på grund av lokala kopplingar?
– Egentligen inte, men jag tänkte att den passar bra i just Tranås som ju låg mitt i stormens öga i den här fejden och jag tror det var uppskattat.
Drar du paralleller till nutida maktkamper?
– Det händer att jag gör det, men kanske inte så mycket till nutida maktkamper som till andra nutida begrepp. Exempelvis om hur man ska förstå vad riksrådet var för något – då brukar jag jämföra det med regeringen.
Det var många spännande frågor och funderingar efter – det brukar vara ett gott tecken.
Hur var mottagandet hos åhörarna?
– Det var många spännande frågor och funderingar efter – det brukar vara ett gott tecken på att föreläsningen gjort intryck och fått åhörarna att fundera vidare eller få saker de trodde sig veta tidigare utmanade.
Hur ser du på vikten av att nå ut med aktuell forskning till allmänheten?
– Det är oerhört angeläget av många anledningar, inte minst på lite mindre orter där man inte har universitet eller högskolor som erbjuder föreläsningar tycker jag Folkuniversitetet gör ett fantastiskt jobb med att föra ut och fram forskning och nya rön. Historien kan tyckas som ett färdigt fält, men det händer en hel del också inom forskningen på det området!
Erik Peterssons föreläsningar bygger på hans egen forskning, som i många fall resulterat i böcker. Senast ”Drottning Margaretas dröm” om den nordiska unionen och om kvinnan som skapade den. Han har också skrivit uppmärksammade böcker om Kristian II: ”Furste av Norden” och om Karl IX under titeln ”Den skoningslöse”.
Vad skriver du om just nu?
– Jag skriver på en bok om medeltiden och en om 1500-talet. Exakt vad de handlar om kan jag inte avslöja än, men det kommer mer information om det framöver!