läs också:

Från brevbärare till modern kartritare 

11 mars, 2024
Yrkeshögskoleutbildningen Avancerad GIS-användare gav Tom helt ny yrkeskompetens och många möjligheter till nya arbeten.
11 mars, 2024

Tom Brodin arbetade som brevbärare i Gävle under 25 år. Det var 25 år med tidiga morgnar, hundratusentals brev, adresser och trappor. Ett bra jobb, men tungt och slitsamt i längden. Ryggen började protestera. Två diskbrock och ett antal sjukdagar senare bestämde han sig. Han utmanade tryggheten och valde en helt ny väg – Tom började plugga.

Viss inspiration kom från en släkting som jobbade med GIS på Lantmäteriet. Lantmäteriet är en stor och stabil arbetsgivare i Gävle och GIS – geografiska informationssystem – är ett sätt att samla, hantera och analysera data. Med geografin som utgångspunkt länkar GIS samman olika lager av data och skapar därmed ett samlat underlag för djupare insikter om mönster, samband och situationer – vilket i sin tur bäddar för smartare beslut.

Jag drevs mest av att det var roligt, jag ville hela tiden lära mig mer.

Detta IT-jobb väckte Toms intresse och han önskade sig en yrkesinriktad utbildning med stort arbetsfokus, det var trots allt många år sedan han satt i skolbänken. Släktingen rekommenderade Folkuniversitetets YH-utbildning Avancerad GIS-användare som gick på distans. Tom tog kontakt men fick nobben, han hade inte rätt behörighet och blev hänvisad att läsa engelska via Komvux. Efter ett år på Komvux försökte han på nytt och denna gång godkändes såväl behörighetskrav som urvalsprov. Bland ett par hundra sökande, erbjöds Tom en av de 35 utbildningsplatserna. 

 Det skulle visa sig att Tom tog sig igenom utbildningen utan problem.  

– En viss nervositet kom smygande inför starten. Men den försvann ganska fort. Pluggandet gick bra, eftersom utbildningens upplägg passade mig. Vi tog en uppgift i taget och betade oss metodiskt fram vecka efter vecka. Varje måndag presenterades en ny uppgift som skulle vara löst innan helgen. Det var ett tydligt och bra upplägg. Vissa uppgifter var så klart mer avancerade och kunde bli stressiga, det mesta funkade dock utan större tidspress för min del. Men så var jag också väldigt noga med att ha jobbat igenom alla labbövningar innan uppgiften kom. Det är möjligt att jag var väldisciplinerad… men jag tänkte inte så. Jag drevs mest av att det var roligt, jag ville hela tiden lära mig mer. 

GIS är ett sätt att samla och analysera data med geografin som utgångspunkt.

Utbildningens två LIA-perioder (kvalificerad form av arbetsplatsförlagt lärande) skulle visa sig bli avgörande. I sin jakt efter LIA-plats fick Tom kontakt med Calluna. Ett miljökonsultföretag som specialiserat sig på biologisk mångfald i förhållande till samhällsutveckling. Han gjorde båda sina LIA-perioder där och efter examen klev han återigen in på Calluna, men nu som projektanställd och delaktig i en mängd olika projekt.  

– Så här i efterhand känner jag tacksamhet över att allt har gått bra, från början till slut. Det är trots allt bara 1,5 år sedan jag började plugga engelska på Komvux och nu sitter jag här med avancerad GIS-kompetens… Ja, det var lätt värt det! 

liknande läsning:

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.