läs också:

Franskkurserna ledde till jobb i Tchad

27 november, 2023
Målet med franskkurserna på Folkuniversitetet var att kunna resa med Läkare utan gränser.
27 november, 2023

Jona Elings Knutsson är nyss hemkommen från Tchad där hon varit med organisationen och jobbat som gynekolog.

– I början blev jag överraskad när jag hörde min mun prata franska! Det tog ett tag att knäcka den lokala dialekten och jag fick kämpa första veckorna, berättar hon.

I början blev jag överraskad när jag hörde min mun prata franska!

Tchad är ett av de länder i världen som har högsta mödra- och barnadödlighet, och Jonas insats på plats har räddat åtskilliga gravida kvinnors och flickors liv. Många av patienterna var i dåligt skick; undernärda, sjuka i malaria eller i andra infektionssjukdomar.

– Jag gjorde alltifrån akuta operationer, som kejsarsnitt eller utomkvedshavandeskap, till att stoppa blödningar och behandla infektioner, säger Jona Elings Knutsson och tillägger:

– Om jag inte hade lärt mig franska hade jag aldrig kunnat jobba i projektet i Tchad. Språket öppnade bokstavligen upp en ny värld, jag har fått vänner för livet bland mina arbetskamrater från olika delar av den fransktalande världen. Jag längtar redan till nästa uppdrag. Men först ska jag vila och gå en till konversationskurs!

liknande läsning:

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.