läs också:

Goda omen i Örebro

Bild: Annika Ivehult
27 september, 2023
Under hösten träffas bokcirkeln som lever på gränsen mellan fantasi och verklighet.
Bild: Annika Ivehult
27 september, 2023

Det är onsdag och deltagarna i Fantasy Book Club Örebro träffas i Folkuniversitetets lokaler för att diskutera boken Good Omens; en kultroman av Neil Gaiman och Terry Pratchet som är aktuell på nytt som tv-serie. Diskussionerna runt bordet handlar både om vad de tycker om boken och om vad de tror kommer att hända. Ibland kan åsikterna gå isär.

– Det är kul när det är olika tolkningar. Slutet av den första boken vi läste hade vi till exempel helt skilda åsikter om, vissa tyckte det var bra och andra dåligt, berättar Alice Bäckström.

Att få njuta av en bok tillsammans är vad deltagarna uppskattar mest med bokklubben. Även att det ger ett behagligt lästempo – oavsett om det för någon innebär att få ta det lugnt med en bok och för någon annan att få upp farten i läsandet. Det sociala betyder också mycket, efter att de läst klart Good Omens ska de ses och se tv-serien tillsammans.

Det bästa med fantasygenren är verklighetsflykten, tycker deltagarna.

Det bästa med fantasygenren tycker deltagarna är verklighetsflykten. 

– Att få komma till en helt annan värld, uppleva saker som inte finns nära. Jag vill att det ska vara om något jag inte känner till, säger Viola Thomasson. 

Det är också vad som enligt definitionen kännetecknar fantasy, att det avviker från verkligheten och att magi eller andra övernaturliga företeelser spelar en viktig roll. 

Slutet av den första boken vi läste hade vi till exempel helt skilda åsikter om, vissa tyckte det var bra och andra dåligt.

För den som är nyfiken och inte har läst fantasy tidigare finns det mycket att upptäcka. Genren är bred och det finns flera olika typer av fantasy under dess paraply. Bland annat urban fantasy som är när berättelsen utspelar sig på jorden men med övernaturliga inslag, eller romance fantasy som är romantiska berättelser som utspelar sig i en fantasy-värld. 

För den som inte har läst eller kommit i kontakt med fantasy tidigare och vill börja rekommenderar gruppen böckerna A Court of Thorns and Roses av Sarah J. Maas, Wee Free Men av Terry Pratchett och The House in the Cerulean Sea av TJ Klune.

Men vilken är den bästa fantasygenren? Det finns bara ett svar enlig Alice Bäckström – All fantasy är bra fantasy.  

liknande läsning:

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.