läs också:
Malin Holmström

I Östersund framtidssäkras sjukvårdstolkar

Bild: Istock
18 november, 2022
Sedan 2016 har Folkuniversitetet i Östersund en grundutbildning i tolkning. Det stora intresset har resulterat i att man vågat satsa på fortbildningskurser.
Bild: Istock
18 november, 2022

Malin Holmström är utbildad intensivvårdssköterska och distriktssköterska. Förutom sitt ordinarie jobb fick hon frågan från Folkuniversitetet om hon skulle vara intresserad av att jobba som tolkutbildare inom sjukvårdstolkning. Malin tyckte att det lät intressant och 2017 blev hon deltidsanställd på Folkuniversitetet i Östersund. Ett jobb hon har trivts väldigt bra med och något hon känner ha gett tydliga mervärden som hon kunnat ta med sig tillbaka till sitt ordinarie arbete. Behovet av fortbildningskurser inom tolkning är inget unikt, det följer ett grundläggande behov som speglar samhället och arbetsmarknaden i övrigt. I dag efterfrågar arbetsgivare fler och fler kunskaper från sina anställda och en fortbildningskurs inom tolkområdet stärker en tolkares position på arbetsmarknaden.  

Det är väldigt omtyckt att läsa våra kortkurser, främst eftersom kurserna är intensiva och korta, sen är våra kursämnen också bra nischade, berättar Malin. 

Planeringen av kurserna sker årsvis där man sätter sig ner och tittar på vilka ämnen som är aktuella. Där sätter de även kursmålen och allt ska baseras på vetenskapliga källor och evidens. En annan sak man tittar på är vilka behov som tolkförmedlingarna har framfört, något som resulterat i att en ny kurs har startats inom akutsjukvård. Tidigare har Malin bland annat erbjudit tolkkurser inom intensivsjukvård, covid-19, barn-och mödrahälsovård, vaccinationer och smittsamma sjukdomar.  

Vi behöver följa utvecklingen och skapa innehåll som sjukvården efterfrågar.

Vi vill spegla hur sjukvården ser ut idag och däri ligger även kvalitetssäkringen i att vi gör rätt. Vi behöver följa utvecklingen och skapa innehåll som sjukvården efterfrågar, säger Malin.  

Malin berättar också att hon utgår mycket från statistik när hon tar fram innehåll och då tittar hon främst på vad de vanligaste åkommorna är som man söker vård för. Det behövs för att kunna avgränsa och fokusera på rätt saker. Annat återkommande kursinnehåll handlar om patientsäkerhet och lagar. Efter kurserna görs utvärderingar där innehållet optimeras.  

Optimeringen är viktig och det är även terminologilistan som skickas ut innan kursen börjar. Terminologilistan för kortkurser brukar innehålla 20 sidor medan grundutbildningen innehållsmässigt är betydligt mer omfattande.    

liknande läsning:

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.