Kursenheten ska besöka två vuxenutbildningsorganisationer i länderna för att ta del av deras erfarenheter. Idén kom med införandet av det nya systemet för statsbidrag till folkbildningen.
– Vi har ett förtydligat uppdrag att vi behöver nå ut med kurser till människor som har långt till arbetsliv och samhälle, vi behöver arbeta på nya sätt och det känns oerhört spännande. Vi kände att det skulle vara bra att lära från någon som har lyckats väl med det, säger Katarina Pentek Fransson, utbildningsledare med ansvar för projektet.
Vi behöver arbeta på nya sätt och det känns oerhört spännande.
Den första resan går till Turkiet under november. Förhoppningen är att komma hem med nya metoder och djupare förståelse för målgruppens behov.
– Skolan i Turkiet har ett brett uppdrag inom vuxnas lärande, bland annat ute på landsbygden. De arbetar med att nå samma målgrupp och har samma utmaningar som vi har här hemma.
Tre personer åker och på plats kommer var och en att ha en egen handledare samt plan för vilka delar av verksamheten de tar del av. Målet hemma i Sverige är att sprida kunskapen genom bland annat fortbildning och workshops. Parallellt med Erasmus-projektet startar man även verksamhet i utsatta områden i Göteborg där man ska bygga upp samarbeten med föreningar och organisationer.
– Vi har mycket att lära i hur man når fler målgrupper, till exempel yrkesarbetande som den traditionella skolan kanske inte har fungerat för. Detta är en jättestor möjlighet för oss att få perspektiv. Att jobbskugga är ett bra sätt att förstå det man själv håller på med.
Bild: Katarina Pentek Fransson och Elena Zacke från Folkuniversitetet åker till Turkiet och Cypern för att fortbilda sig.