läs också:
Balsta Musikslott

Musikboom väntas i Balsta

Bild: Egen
11 oktober, 2021
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Balsta musikslott ljuder i normala fall av toner från 100 band som är verksamma i 70 lokaler. Efter pandemin väntar sig nu studieförbunden inte bara en återgång utan även ett uppsving.
Bild: Egen
11 oktober, 2021
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Rasmus Uhlin är utbildningsledare på Folkuniversitetet, som höll öppet under pandemiåret, fast med restriktioner. Alla öppna hus och prova-på-kvällar ställdes in. Inga skolklasser och studiebesök var välkomna. Enbart banden har tillåtits repa i lokalerna, som städats och spritats med pedantisk disciplin efter varje användning.

– Min magkänsla säger att många vill spela och göra saker tillsammans när samhället öppnar upp igen, säger Rasmus Uhlin, som väntar sig en minst lika hög aktivitet som tidigare.

De tre studieförbunden i Balsta musikslott – Folkuniversitetet, Sensus och Studiefrämjandet – disponerar var sitt våningsplan. I höst kommer de att gemensamt driva Balsta café och mötesplats, och anordna ett antal kulturaktiviteter där. Cafédelen har varit stängd under pandemin.

– Det positiva med coronan är att det digitala har utvecklats så snabbt, att döma av vad vi har sett bland våra musiker och artister. Det är otroligt många som som har spelat in videor och gjort digitala sändningar.

Många vill spela och göra saker tillsammans när samhället öppnar upp igen.

Balsta musikslott är ett anrikt hus, beläget strax utanför Eskilstuna centrum, som fram till 1978 var sjukhem. Från 1988 har det varit ett kulturhus. En mötesplats för erfarna musiker och nybörjare. Flera etablerade band har börjat sin karriär på Balsta.  Den första upplagan av bandet Kent (som kallades The Coca Cola Kids) hade sin replokal här.

Verksamheten i slottet är imponerande. En obekräftad för­modan, som ofta nämns och hittills inte blivit motsagd, är att det kan vara Europas största musikhus i sitt slag.

liknande läsning:

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.