läs också:

Praktik ger rätta kunskaperna

Bild: Christian Andersson
24 november, 2021
Utbildningen till läke- och livsmedelstekniker ska möta behoven på arbetsmarknaden. Lisa Miltorp och Safa Dhaouadi gör just nu praktik på två företag i Malmö – och de stortrivs.
Bild: Christian Andersson
24 november, 2021

Det doftar ärtsoppa från Skånemejerier Malmö denna torsdag, inte från produktionen, men väl från matsalen och köket där man traditionsenligt serverar denna rätt. Väl inne i anläggningen, där vitvarorna förädlas, sprider sig dofter av mjölk och yoghurt. Alla besökare och anställda bär vita rockar, vita skor, hårnät och har desinficerat händerna.  

Strikta hygienkrav är ett måste på mejeriet där vi möter Lisa Miltorp, som efter tio år som apotekstekniker bestämde sig för att sadla om och bli livsmedelstekniker och arbeta med kvalitetsfrågor. Hon gör sin första praktik på den tvååriga utbildningen till läke- och livsmedelstekniker på Yrkeshögskolan. I vår väntar ännu en lärlingstid och ett större projektarbete innan hon kan kvittera ut en färdig examen. 

Lisa Miltorp kommer att tillbringa en fjärdedel av sin utbildning ute i industrin.

– Maten är grunden till allt, därav mitt intresse. Det finns så mycket man kan göra för sin hälsa genom att äta rätt kost och leva sunt, säger Lisa Miltorp. 

Tidigare i år hade hon sommarjobb på Skånemejerier, ägnade sig då mer åt dagliga sysslor, medan hon nu mer specifikt utför kvalitetsanalys på de produkter som ska ut i handeln. Hon mäter mängden fett, protein, torrsubstanser och PH för att försäkra sig (och alla oss andra) om att mjölken och yoghurten håller hög kvalitet. 

– Redan när jag fick sommarjobbet kändes det väldigt bra, för då började jag koppla ihop alla mina kurser och möjliga framtida jobb som hade varit svåra att tänka sig utan att vara med i produktionen. 

Det finns så mycket man kan göra för sin hälsa genom att äta rätt kost och leva sunt.

Så ska utbildningar på yrkeshögskolan fungera. Teori och praktik varvas. En fjärdedel av utbildningstiden tillbringas på arbetsplatser. Varje studerande får en handledare, och Linas heter Emma Johansson, kvalitetsansvarig och civilingenjör i bioteknik. Hon bad om att få bli handledare för att själv utvecklas i sin yrkesroll. 

– Det är roligt och lärorikt att handleda Lisa. Man lär sig samtidigt som man instruerar någon. Jag blir medveten om mycket som jag inte hade tänkt närmare på när hon ställer intresserade frågor. 

Man blir alltså läke- och livsmedelstekniker på den utbildning som Lisa Miltorp går. Arbetsmarknaden öppnar sig. Efterfrågan är stor. Grunden i den klassrumsledda undervisningen är kemi och biologi, vilket sedan byggs på med läke- och livsmedelsteknik: förädling, processkemi, logistik, riskanalys, certifiering med mera. 

– Det häär en bred utbildning som ger breda yrkeskunskaper, säger Valentin W. El-Refai, som är utbildningsledare hos Folkuniversitet. 

Han driver kvalitetsarbetet i ledningsgruppen och är med och formar kursplaner i samarbete med näringslivet i Skåne. Varje utbildning tas fram efter att marknadsanalys har gjorts med ett femårigt perspektiv. 

– Representanterna från företagen vet vad de behöver, vilket gör att utbildningarna hamnar mitt i prick. Det är de lokala behoven här i Skåne som vi tittar på. 

Safa Dhaouadi brinner för att arbeta inom Life Science och har fått praktikplats som matchar det intresset.

Valentin W. El-Refai är direkt involverad i just den här utbildningen – som omfattar 60 studerande i tre klasser – på flera sätt. Tre dagar i veckan står han själv för undervisningen och får därigenom användning både för sin naturvetenskapliga bakgrund och sina pedagogiska färdigheter. I uppdraget ingåäven att besöka de Lia-studerande på deras arbetsplatser. En av dem som Valentin besöker är Safa Dhaouadi som är hos Straumann Group Biora Manufacturing som tillverkar medicintekniska produkter. 

Safa kom till Sverige 2015 med en utbildning till agroingenjör med ekonomisk inriktning. Den här utbildningen ligger helt i linje med hennes strävan i yrkeslivet, berättar hon. 

– Jag gillar, rent av brinner för att arbeta med Life Science, säger hon, och det går inte att ta miste på entusiasmen över att vara på en arbetsplats där hon får förverkliga detta. 

Det tycks redan stå klart att hon kommer att ägna sig åt kvalitetskontroll i framtiden. På  

Biora har hon övat upp färdigheterna i kvalitet, arbetsmiljö och säkerhet. Utöver det har hon fått genomgångar av organisationen och kvalitetsledningssystemet. 

– Jag trivs att jobba med ordning och reda, se till att instruktionerna följs och lever upp till standardkraven. Blir det fel måste det utredas.  

Det som fångade hennes intresse för utbildningen var att den ledde till arbete inom läkemedelsindustrin. Dessutom hade hon hört att den hade gott rykte. 

– Den här utbildningen är en blandning av teori och praktik, och man kommer ihåg det man lärt sig inom kemi och analys när man tillämpar det här i arbetet, säger Safa Dhaouadi. 

Sofia Bergfors (höger) har redan erbjudit Safa Dhaouadi att komma tillbaka och göra sitt examensarbete på Biora Manufacturing.

Nu vill Valentin W. El-Refai tala om examensarbete. En aning tidigt med tanke på att det är planlagt till februari–april kan tyckas. Men inte i det här fallet. 

– Vi har redan pratat om att Safa kommer att göra sitt examensarbete här, säger Sofia Bergfors, som är QC (Quality control)-chef på Biora. 

Att hon, liksom handledaren Andreas Thornblad (QC-analytiker), är nöjd med Safa är tydligt. Lärandeperioden har gett ett ömsesidigt utbyte, eller win-win. 

– Vi skolar in och vi får resultat tillbaka, säger han. 

Sofia Bergfors är nöjd inte bara med Safa utan även med flera Yh-studeranden som varit på företaget. 

– Vi har i många år haft praktikanter som fungerat jättebra. Åtminstone någon av dem arbetar hos oss än i dag.   

Folkuniversitetets yrkeshögskoleutbildningar

Folkuniversitetet är en stor anordnare av yrkeshögskoleutbildningar. En YH-examen gör dig attraktiv inom ett yrkesområde där efterfrågan på professionell och kompetent personal är stor.
liknande läsning:

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.