läs också:

Här firas 100 år av rösträtt

Bild: Privat
5 oktober, 2021
I år har det gått 100 år sedan den allmänna och lika rösträtten infördes i Sverige. Det vill Folkuniversitetet och Kulturhuset Grand fira med en demokratidag som riktar sig till ungdomar.
Bild: Privat
5 oktober, 2021

Den 9 oktober anordnas Demokratidagen på Kulturhuset Grand i Uppsala. Projektet är ett samarbete mellan Folkuniversitetet och Kulturhuset Grand och genomförs med stöd av Vi måste prata och Folkuniversitetsföreningen. Linnea Thörnqvist och Katja Byström leder arbetet.

– Dagen anordnas för att fira 100 år av rösträtt och vi riktar oss främst till ungdomar. Vi vill lyfta frågor kring demokrati, framförallt begränsningar i demokratin och vilka grupper i samhället som kanske inte alltid inkluderas, berättar Linnea.

Demokrati är inte statiskt utan någonting levande.

Under dagen hålls en debatt med ungdomsförbunden och två forskare från Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism föreläser. Det blir även fika, pyssel och underhållning med musik och poetry slam.

– Tanken är att det ska vara en levande dag när man kan vara på kulturhuset och ha kul men också lära sig någonting. Demokrati är inte statiskt utan någonting levande som man måste stöta och blöta för att det ska fortsätta vara relevant, säger Katja.

Välkommen

En del programpunkter sker på plats på Grand i Uppsala och en del streamas. Läs hela programmet i eventet. #ViMåstePrata är ett folkbildningsgemensamt demokratiinitiativ, som drivs med stöd från regeringen genom Folkbildningsrådet.
liknande läsning:

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.