I Folkuniversitetets lokaler i Varberg är eleverna inom komvux som anpassad utbildning, tidigare särvux, lika självklara som alla andra i klassrum och korridorer.
– För oss handlar det om att lyfta den här gruppen och göra allt vi kan för att stötta och synliggöra, säger läraren Carin Brenke. Jag är starkt engagerad i detta och tycker att det är så roligt att se individerna växa. Flera av dem har studerat ensamma tidigare, men vi ser stora vinster med att de läser tillsammans, att de känner sig inkluderade i vår vanliga vuxenutbildning och att interaktionen med andra elever på skolan fungerar bra.
Folkuniversitetet erbjuder kurser på grundläggande och gymnasial nivå, beroende på vad eleverna har för behov och vad de har läst tidigare. Pedagogiskt finns det skillnader mot vanlig komvux, vilket ställer krav på individanpassning, flexibilitet och utformning.
– Eleverna har olika utmaningar. Många tror att det är en homogen grupp, men den är tvärtom heterogen med vissa gemensamma nämnare, förklarar Carin Brenke.
Eleverna har till exempel ofta nedsatt minnesfunktion, vilket gör att lugn, struktur och tydliga rutiner är viktigt för lärandet. En genomtänkt kommunikativ miljö är också avgörande.
– Vi är vana vid verbal kommunikation, men våra elever har inte alltid talet med sig och det får aldrig bli ett problem. Det gäller att hitta andra sätt att kommunicera, som med tecken, symboler, bilder, föremål och foton som komplement.
Det gäller att hitta andra sätt att kommunicera, som med tecken, symboler, bilder, föremål och foton som komplement.
Goda relationer och ett tillåtande klimat är andra nycklar till bra undervisning.
– Alla kan, och det finns inga dumma frågor! Många elever har tråkiga upplevelser bakom sig, men när de känner trygghet och tillit till mig som lärare och till varandra blommar de ut och stärker sitt självförtroende, fortsätter Carin Brenke.
För att få verksamheten att bli större och öka synligheten besöker hon dagliga verksamheter och andra träffpunkter där presumtiva elever finns för att komma nära målgruppen och visa upp kursutbudet. Hon har också initierat ett samarbete med andra som arbetar med komvux som anpassad utbildning i Halland.
– Vi har ett nätverk för personer med liknande uppdrag i Falkenberg, Halmstad, Laholm och Varberg där vi utbyter erfarenheter och diskuterar hur vi kan utveckla våra respektive verksamheter. Vi lär av varandra över kommungränserna med fokus på en grupp elever som ofta glöms bort.
Louise Bobeck som är verksamhetschef på
Folkuniversitetet i Varberg menar att de tio elever som finns i verksamheten i dag är alldeles för få. Underlaget i Varberg är betydligt större, och hon vill se komvux som anpassad utbildning växa.
– Det är viktigt att kommunen ser värdet av utbildningen och tar ansvar för att göra den tillgänglig för målgruppen. Det är en betydelsefull verksamhet, inte bara för eleverna själva utan med tanke på allas rätt till utbildning och studier.
Studierna ger ett avbrott från daglig verksamhet, som eleverna deltar i från gymnasiet till pensioneringen.
– De tycker att det är roligt, vill lära sig och utvecklas. Det handlar om mer än bara sysselsättning, här finns en stor samhällsnytta, säger Louise Bobeck.