läs också:

Sfi med praktik – en bra deal på Gekås i Ullared

Bild: Fredrik Jalhed
20 maj, 2022
Hos Gekås Ullared i de halländska skogarna pågår ett pilotprojekt med Folkuniversitetet som en huvudaktör. Sfi-elever varvar intensiv språkträning med yrkespraktik i restaurang och boenden.
Bild: Fredrik Jalhed
20 maj, 2022

Selmedina Sisic kom till Sverige från Bosnien i januari 2021 för att återförenas med sin bosniske make, som redan hade arbetat här ett år. Familjen med två barn var komplett igen. Men språket skavde. Att lära sig svenska på egen hand gick knackigt.

– Jag lärde mig att säga tack och hej då, inte mycket mer än så, berättar Selmedina när vi sitter ned en stund efter ett avslutat sfi-pass i Gula villan på Gekås Ullared.

– Jag förstår mycket mera nu, men att prata själv är fortfarande svårt, säger Selmedina, som väl ändå, genom att låta sig intervjuas, visar att utmaningar är till för att övervinnas.

I Gula villan, bredvid varuhuset, bedriver Folkuniversitetet språkundervisning i en kombinerad sfi-utbildning med 14 elever i varierade åldrar och av olika härkomst. Ett tvärsnitt av världen. Teori och praktik/yrkesutbildning varvas på dagarna.

För att göra sig förstådda måste eleverna prata med varandra på svenska. Gruppens sammansättning är en fördel, anser Selmedina Sisic, som gör snabba framsteg, men – som kanske redan framgått – inte utan ansträngning och frustration.

– Ibland när jag pratar med svenskar är jag rädd för att göra misstag, men här är vi alla på samma nivå, det känns bra. Och ingen av de andra är från Balkan.

Med lite jävlar anamma och ett leende kommer man långt.

Läraren Roger Johansson peppar eleverna. Effektiv språkträning handlar inta bara om att nöta in kunskaper utan även om attityd, förklarar han. Mod och motivation i skön förening.

– Första veckan sade jag till eleverna att med lite jävlar anamma och ett leende kommer man långt. Är du positivt inställd och öppen för att ta till dig din omgivning, då kommer du dit du vill. Mycket handlar om dig och ditt eget ansvar.

Med förankring i sfi:s kursplan lägger Roger tyngd i sin undervisning vid kopplingar till arbetslivet.

– Det jag gör jämfört med ”normal” sfi är att jag styr elevens kunskap mer direkt mot respektive verksamhet. Eleverna får på så sätt en fördjupad kunskap inom området samtidigt som vi håller oss inom ramen för sfi. I verbträning en exempelvis får eleverna lära sig skillnaden mellan hacka, skära och filea istället för sy, sjunga och parkera. 

I Gula villan, bredvid varuhuset pågår språkundervisningen.
I Gula villan, bredvid varuhuset pågår språkundervisningen.

Många aktörer är inblandade. Folkuniversitetet ordnar kursen i komplext samarbete med Gekås Ullared samt Varberg och Falkenbergs kommuner. Folkuniversitetet bedriver sfi på uppdrag av Varbergs kommun. Falkenberg håller sfi i egen regi.

Den 7 mars drog utbildningen i gång och den pågår till den 31 oktober. Det är ingen djärv gissning att flera elever får arbete här så småningom. Flera lär få sommarjobb här redan i år, men inte utan att ha lämnat in en formell jobbansökan, med personligt brev och CV, även det ingår som en del av utbildningen.

Louise Bobeck, Folkuniversitetets verksamhetschef i Varberg, är nöjd med samarbetet som ligger väl i linje med politiken och myndigheternas avsikt.

– Från och med den 1 augusti ska sfi ses som en sammanhållen utbildning och syftet med det är att få ut fler i arbete i en snabbare takt än hittills. Så det känns roligt att vi får testa det här redan nu i form av ett pilotprojekt.

Sfi med praktik på Ullared
Selmedina Sisic gör sin praktik i Gekås restaurangkök. I Bosnien arbetade hon 15 år inom handeln och trivs med ett högt tempo.

Halva dagen ägnar eleverna åt språkträning. Andra halvan är praktik i form av städning eller arbete i restaurangköket. Bo och Äta kallas verksamheterna.

Vi besöker Gekås Ullared mitt i påskveckan, vilken medför en ökad aktivitet. Vi tar rygg på Selmedina och följer henne genom kulvertar och lagerlokaler, ända till restaurangköket där hon gör sin praktik på eftermiddagen. Selmedina är inte främmande för att jobba i kök när väl sfi är avslutad, berättar hon. Men på sikt vill hon nog jobba inom handeln, kanske på Gekås eller på en Ica-butik.

– I Bosnien arbetade jag i 15 år inom handeln. Jag trivs och känner mig hemma där.

Det är högt tempo och hög volym i köket. Många vill ha sin praktik där, men inte alla. Några trivs bättre med att städa.

Tidigt på morgonen träffar vi Mohammad Dusoki i servicehuset i stugbyn, som ligger några kilometer utanför varhuset. Det ångar i kaklade duschutrymmen medan Mohammad putsar porslin och kakel helt vita igen.

– Praktiken är bra, jag lär mig ett jobb samtidigt som jag tränar på språket, säger han.

En av kollegorna i städlaget kan endast lite svenska (men är bättre på engelska), så Mohammad får ikläda sig rollen som den som förklarar då och då.

– Vi lär språk av varandra, säger han med ett leende.

Mohammad har varit i Sverige i sex år, kom hit i samband med Syrienkrisen 2015. Tre år arbetade han här som frisör, men under pandemin gick det inte längre att försörja sig så. Sfi med praktik gav honom därmed en ny öppning. Med tanke på att han är på det högsta trappsteget i språktrappan, D, kan han snart lägga svenska för invandrare bakom sig.

– Jag vill arbeta, slår han fast, men tillägger också att han vill bli bättre på svenska.

– Jag kan ännu inte uttrycka mig lika ledigt som jag skulle vilja och som jag gör på arabiska.

Tanken är ju att de ska kunna börja arbeta hos oss när de är färdiga, om de själva vill.

Anne Antonsson, HR-specialist på personalavdelningen, leder projektet från Gekås Ullareds sida. Även hon är nöjd med samarbetet, som väl kan betecknas som ett slags win-win.

– Tanken är ju att de ska kunna börja arbeta hos oss när de är färdiga, om de själva vill.

– Kombinationsutbildningar i sig är inte ovanligt, säger hon. Men att allt finns på plats här hos oss, teori och praktikplatser, är speciellt.

liknande läsning:

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.