Intresset kring tankar om livet, döden, relationer och vad det är att vara människa har på senare tid ökat i samhället.
– Existentiell hälsa handlar lite förenklat om förmågan att känna meningsfullhet och förankring i tillvaron även när livet svajar och när man ställs inför svårigheter. Det handlar om livssyn, värderingar och en känsla av sammanhang, säger Birgitta Wahlman Laurell, ansvarig för kurser inom hälsa och livsfrågor på Folkuniversitetet i Stockholm.
I våras gav regeringen i uppdrag till Folkhälsomyndigheten att utveckla arbetet med existentiell hälsa inom ramen för den nationella folkhälsopolitiken. Enligt WHO, Världshälsoorganisationen, påverkar din existentiella hälsa hur du uppfattar din fysiska, psykiska och sociala hälsa.
– Folkuniversitetets satsning på området ligger helt i tiden. Vi ser att intresset för att delta i kurser och föreläsningar inom ämnen som berör är stort och har ökat i takt med att vi utvecklat vårt utbud och skapat en plattform för existentiella frågor och samtal, säger Birgitta.
Behovet av existentiella samtal är stort i många delar av samhället, både privat, på institutioner, i skolan, på äldreboenden, offentliga platser och arbetsplatser. Än så länge finns det inte så många utbildade samtalsledare.
– Existentiella samtal kan bidra till att den enskilde får nya perspektiv på sig själv, sitt liv och sitt sammanhang. Att få hjälp med att vidga sin syn på vad det är att vara människa, och att träna sig på att formulera sina egna svar på de existentiella frågorna kan leda till livsviktiga förändringar, säger Ann Lagerström, som leder den nya utbildningen i höst.
Existentiella samtal kan bidra till att den enskilde får nya perspektiv på sig själv, sitt liv och sitt sammanhang.
– Sjukgymnaster, präster, terapeuter, psykologer, socialarbetare och konsulter som har gått utbildningen för mig tidigare har haft stor användning av den i sin yrkesutövning, fortsätter Ann.
Existentiell samtalsledare är en deltidsutbildning som vänder sig till den som vill bli existentiell samtalsledare och självständigt kunna leda samtalsgrupper i existentiell hälsa.
– Utbildningen är både teoretisk och praktisk. Som deltagare kommer du att få en introduktion till den existentiella filosofin och vi kommer också att gå igenom samtalsmetodiken och den filosofiska grunden till den, berättar Ann.
Folkuniversitetet har samarbetat med Ann Lagerström sedan hösten 2019. Sedan dess har man fortsatt att utveckla nya idéer tillsammans.
– Det är en fröjd att jobba med Ann, hon är kunnig, erfaren och besitter stor kunskap inom området existentiell hälsa, säger Birgitta.
– För mig är existentiella samtal en form av folkbildning där deltagarna utvecklar sig själva i mötet med varandra, avslutar Ann.