läs också:

Storsatsning på läxhjälp i Hjällbo

Bild: Sofia Dersén
5 oktober, 2021
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
I en förort till Göteborg har Folkuniversitetet hittat en samarbetspartner som öppnar dörrar till ny och viktig folkbildningsverksamhet.
Bild: Sofia Dersén
5 oktober, 2021
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Sofia Svensson jobbar som verksamhetsutvecklare på studieservice i Göteborg och har hjälpt föreningen Föräldravandring i Göteborg att skriva en ansökan som öppnar nya möjligheter för Folkuniversitetet. Sedan 2018 har Folkuniversitetet samarbetat med Föräldravandring i Göteborg, en ideell förening som verkar för att ge stöd till barn och ungdomar. Föreningens fokus har legat på att aktivt bidra till att skapa ett tryggt Angered och samtidigt stärka barns och ungdomars motivation till att utbilda sig. Folkuniversitetet har som samarbetspart gett sitt aktiva stöd till föreningen, ett stöd som har varit kapacitetsstärkande snarare än ekonomiskt och där Sofia Svensson har hjälpt föreningen med att hitta finansiärer, göra projektansökningar och skapa en budget. Redan förra året bar samarbetet frukt när projektmedel från Skolverket beviljades och i år kom den glada nyheten att Skolverket beviljar föreningen ytterligare drygt en halv miljon i stöd. Detta för att kunna utveckla läxhjälpen även under 2021.

Att vara med och stötta hela vägen skapar hållbara och långsiktiga relationer som ger ringar på vattnet.

– Det gäller att tänka kreativt kring de typer av stöd vi går in med. Enkla insatser som över­föring av know-how som stärker de lokala krafterna i ytter­områden skapar fina möjligheter för mobilisering och nya bildningsrörelser, berättar Sofia Svensson.

– De beviljade medlen är en viktig nyhet eftersom det gör att vi kan arbeta vidare med ett av folkbildningens prioriterade mål: att jämna ut utbildningsklyftorna i samhället, fortsätter hon.

Med läxhjälpsverksamheten igång öppnas också bredare möjligheter att skapa engagemang och motivation hos föräldrarna och att få dem att delta i andra aktiviteter som föreningen anordnar. Förutom samhällsviktig verksamhet med goda resultat, så når Folkuniversitetet fler unika deltagare, samtidigt som vi visar att vi är ett studieförbund och utbildningsanordnare som finns tillgänglig i utsatta områden.

– Att vara med och stötta hela vägen skapar hållbara och långsiktiga relationer som ger ringar på vattnet och föder nya viktiga samarbeten, säger Sofia Svensson.

Som ett direkt resultat av det stöd som Folkuniversitetet har gett i Hjällbo så har även andra föreningar i Hammarkullen hört av sig för att starta sam­arbeten.

liknande läsning:

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.