läs också:

Svacka i jobbsökandet?

28 maj, 2024
Att få se en människa utvecklas och ta ett steg framåt, genom jobb eller studier, är det som driver Robin i arbetet som jobbcoach. ”Det är fantastiskt och anledningen till att man vill jobba med detta!”
28 maj, 2024

På Rusta och matcha hos Folkuniversitetet i Uppsala hjälper Robin Ståhlberg deltagare till jobb eller studier. Insatsen skräddarsys och kan vara alltifrån att vässa cv:t, hjälpa personen återfå motivationen eller ordna en arbetsintervju.

Gemensamt för dem som deltar är att de är inskrivna hos Arbetsförmedlingen och har valt Folkuniversitetet för tjänsten Rusta och matcha. Det är personer med olika bakgrund där vissa saknar en formell utbildning medan andra har en masterexamen.

För många av deltagarna är det värdefullt att ha en coach och andra deltagare att bolla med.

– Vissa uppskattar aktiva arbetsinsatser, till exempel att man ordnar en intervju. Många tycker också det sociala sammanhanget är viktigt – att få träffa andra i samma situation, berättar Robin.

Deltagarna har enskilda möten med sin jobbcoach varannan vecka och utöver det träffas de i grupp och har seminarier. Vägen till jobb tar olika lång tid för olika individer och kan se olika ut beroende på individens mål, bakgrund och bransch. Vägen påverkas också av konjunkturen där något fler slussas till studier vid en lågkonjunktur. Främst handlar det om deltagarens mål.

– Allt vi gör bestäms i samråd med deltagaren och utifrån deras egna mål, säger Robin.

5 tips för att återfå motivationen 

1. Skapa en strukturerad vardag med rutiner 

2. Dela upp dina mål i små hanterbara delmål 

3. Öppna upp för att bredda ditt branschområde 

4. Nätverka och delta i sociala evenemang och skapa nya kontakter 

5. Sök stöd hos nära och kära när det känns motigt 

liknande läsning:

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.