läs också:

Valideringsprojekt ska minska gapet till jobb

Folkuniversitetet och Arbetsförmedlingen startade 2024 ett nytt valideringsprojekt i Kristianstad för att hjälpa personer som står långt ifrån arbetsmarknaden att närma sig reguljära arbetsmarknadsinsatser och stärka språket.
9 juni, 2025

Bakgrunden till projektet är ett växande behov av alternativa insatser för arbetssökande som riskerar långvarig arbetslöshet och som har svårt att ta del av Arbetsförmedlingens reguljära tjänster. Målet är att deltagarna, genom validering och motiverande insatser, ska stärka sina förutsättningar att återinträda på arbetsmarknaden.

Genom att kombinera validering med folkbildningens metodik och motivationshöjande insatser hoppas Folkuniversitetet och Arbetsförmedlingen att deltagarna ska kunna ta nästa steg mot självförsörjning och en mer stabil framtid.

Projektet är resultatet av en tvåårig dialog mellan Folkuniversitetet och Arbetsförmedlingen. Parterna har enats om en samverkansöverenskommelse som bygger på Folkuniversitetets modell – ”Validering med bildningsresa” – kombinerat med arbetslivsprojektet InGå, som genomfördes i Kristianstad 2021-2022.

I projektet deltar personer som står långt ifrån arbetsmarknaden, somliga med bristande språkkunskaper och andra har bekymmer som gör det svårt att göra progression i andra insatser. Genom en kombination av validering, motivationshöjande insatser och folkbildningens bildningsresa får deltagarna stöd att skapa en realistisk framtidsplan och efter projektet delta i reguljära arbetsmarknadsinsatser.

– Under perioden från oktober till januari har framsteg gjorts, särskilt när det gäller deltagarnas språkutveckling och progression mot anställningsbarhet. Vi har just nu 18 deltagare och genom BIP-modellen har deras sociala, personliga och hälsomässiga faktorer kartlagts och validerats, vilket har lett till anpassade insatser, berättar Chris Robertson, koordinator på Folkuniversitetet.

Projektdeltagare Yonis på seniorpromenad med Elsie.

Samarbetet mellan Folkuniversitetet och Arbetsförmedlingen är en viktig del av projektets framgång. Verksamheten leds av Chris Robertson, koordinator på Folkuniversitetet, tillsammans med verksamhetsledare, coacher och pedagoger från Folkuniversitetets verksamhetsområde arbetsliv.

Sfi på Folkuniversitetet har möjliggjort ett samarbete med äldreboendet Vardaga Christiansro i Kristianstad. Några av projektdeltagarna hjälper till i samband med aktiviteter såsom att måla eller gå ut promenader med seniorerna. Det här är exempel på fina anpassade insatser som ger deltagarna möjlighet att träna sin svenska, samtidigt som de får en inblick i arbetsplatsen. Tanken är att aktiviteterna ska inspirera och motivera deltagarna att arbeta inom äldreomsorgen eller utbilda sig inom yrket.

Kombinationen av praktiskt lärande, socialt stöd och teoretiska kunskaper är avgörande för att stärka deltagarnas förmåga att möta arbetsmarknadens krav.

– En viktig insikt är att kombinationen av praktiskt lärande, socialt stöd och teoretiska kunskaper är avgörande för att stärka deltagarnas förmåga att möta arbetsmarknadens krav. Individuell coachning och kompetenshöjande insatser kommer att vara viktiga pusselbitar för att bibehålla och vidareutveckla dessa framsteg, vilket vi har gått hopp om, eftersom närvaron i projektet har ökat med cirka 10 procentenheter under de tre månader som vi har varit igång, avslutar Chris.

liknande läsning:

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.