läs också:

AI tar bildkonsten till nya horisonter

1 mars, 2023
En av de stora snackisarna är intåget av AI (artificiell intelligens). För få har väl undgått att självskrivna texter numera kan skapas av en AI chatbot och att samma sak gäller AI-bilder och konst?
1 mars, 2023

På 1990-talet började AI-genererad konst att användas i andra syften än bara för visuella effekter. Det fanns en liten och privilegierad skara artister som började använda AI algoritmer för att bland annat skapa musik och nya former av poesi. Snabbspola till år 2014 och det generativa kontradiktoriska nätverket GAN presenteras. Nu kanske du undrar vad GAN är och betyder? Jo, GAN är en förkortning på Generative Adversarial Networks och är två ihopkopplade AI-system som har tränats i att skapa innehåll och utföra uppgifter bättre än ett enskilt system. Så hur hänger detta ihop med AI-bildkonst? Jo, en av GAN’s styrkor var att kunna generera realistiska bilder, som till exempel detaljrika porträtt. Sen några år tillbaka har AI-bildkonsten kommit långt, så långt att den anses kunna skapa åtråvärd konst. Till exempel såldes en GAN-genererad målning som heter Edmond de Belamy för 432 500 dollar på en auktion 2018. Nu kanske det inte var målningen i sig som satte prislappen utan mer det faktum att det var det första AI-genererade konstverket som auktionerades ut med buller och bång. Det dyra konstverket var för övrigt en hyllning till Ian Goodfellow, uppfinnaren av GAN.

DALL·E 2 skapar utifrån prompten: 3D render of a comet striking Stockholm city.

I januari 2021 så ritas AI bildkonsten om igen när miljardären Elon Musk och Microsoft finansierade AI-systemet DALL·E lanseras från OpenAI consortium. Namnvalet DALL·E är ingen slump utan en blandning av konstnären Salvador Dali och den gulliga animerade filmroboten WALL-E from Pixar. Till en början fick bara inbjudna leka med DALL·E men september 2022 så öppnades applikationen upp för allmänheten och DALL·E 2 blev den stora snackisen. DALL·E 2 har tränats av miljarder bilder och allt du behöver göra för att skapa är att addera din egen fantasi. Det gör du genom att hitta på en beskrivande text som sedan tolkas av bildgeneratorn. Det som skiljer DALL·E 2 från övriga är användandet av den kraftfullaste maskininlärningsalgoritmen som finns att tillgå. Men med kraftfulla verktyg kommer också ett stort ansvar.

DALL·E 2 har tränats av miljarder bilder och allt du behöver göra för att skapa är att addera din egen fantasi.

Inom tech-branschen har vissa opponerat sig mot OpenAI’s skapelse vilket har medfört att begränsningar har införts för att hämma inlärningen och det som kommer ut. DALL·E 2 kan till exempel inte generera våldsamma bilder eller pornografiskt material. Genom att ta bort det mest explicita innehållet från träningsdatan så minimeras DALL·E 2 för exponeringen och inlärningen av dessa koncept. DALL·E 2 använder också teknik för att förhindra fotorealistiska genereringar av verkliga individers ansikten, inklusive offentliga personer. Men tech-branschen är inte ensamma om att känna oro.

Inom konst och bildnäringen diskuteras hur AI kommer påverka arbetsmarknaden och en bransch som anses mer utsatt än andra är den som säljer stockbilder. Bildbanker och bildbyråer omsätter hiskeliga 4,68 miljarder dollar varje år. Vilken funktion kommer de fylla i framtiden?

Prova själv

De åtta största leverantörerna av AI-genererad bildkonst.

  • DALL·E 2
  • Images.ai
  • NightCafe
  • Shutterstock
  • Deep Dream Generator
  • Artbreeder
  • Stablecog
  • DeepAI
liknande läsning:

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.