läs också:

Det våras för Jobbonärerna

Bild: Istock
2 december, 2024
261 000 jobbonärer är aktiva på arbetsplatser runt om i Sverige och allt fler väljer att vänta med att gå i pension eller kombinerar pensionen med deltidsarbete.
Bild: Istock
2 december, 2024

Vilka drivkrafter ligger bakom den här trenden och hur påverkar det arbetsgivarna? Isabelle Hansson är doktor i psykologi vid Göteborgs universitet och forskar om drivkrafter och mående i gränslandet mellan jobb och pension.

Varför fortsätter fler att jobba efter pensionsålder?

– Dels för att vi idag lever längre och behåller hälsan högre upp i åldrarna, vilket gör att fler orkar fortsätta arbeta. Dels för att det finns ett pågående arbete med att höja pensionsåldrarna, vilket kan ha bidragit till en ökad medvetenhet om möjligheten att kombinera arbete och pension. Många arbetsplatser står idag också inför stora kompetensförsörjningsutmaningar, vilket gör att fler och fler arbetsgivare inser att äldre medarbetare är en viktig resurs som måste värnas.

Isabelle Hansson, doktor i psykologi vid Göteborgs universitet.

Vad påverkar människors beslut om pensionering?

– Det är många olika faktorer som påverkar tidpunkten för pensionering. Push-faktorer är sådant som gör att man inte längre kan eller vill stanna och pull-faktorer är sådant som lockar en lämna. Resultaten från HEARTS-studien visar att pull-faktorerna har större betydelse än push-faktorerna. Det är vanligare att ange skäl som handlar om att pensionärslivet lockar än att man inte längre mäktar med att arbeta. Samtidigt ser vi att de främsta drivkrafterna till att fortsätta arbeta efter pensionering är att man trivs med sitt arbete och upplever det som meningsfullt.

I vilken ålder är det vanligast att man slutar jobba?

– Trots att vi i Sverige inte har någon fast pensionsålder finns det en ganska stark norm att gå i pension vid 65 års ålder. Detta håller på att förändras allteftersom åldersgränserna för uttag av allmän pension, garantipension och liknande höjs, men det betyder inte nödvändigtvis att man slutar att arbeta helt och hållet. Resultaten från HEARTS-studien visar att ungefär 30% fortsätter att arbeta efter att de börjat ta ut ålderspension, och ca 20% är fortsatt yrkesverksamma efter 70 års ålder.

Vad behöver arbetsgivare tänka på?

– Våra studier visar att trivsel med sitt jobb, sina arbetskamrater och att man upplever arbetet som meningsfullt är de främsta drivkrafterna för att fortsätta jobba efter pensionering. Att vara behövd på sin arbetsplats är också en viktig drivkraft, men det är inte tillräckligt för att stanna i längden om det inte samtidigt finns ett personligt värde för en själv. Vi ser också att de flesta jobbonärer arbetar deltid, vilket för många är ett attraktivt sätt att behålla en fot i arbetslivet samtidigt som de kan njuta av mer tid för andra aktiviteter och intressen. Arbetsgivare som står inför stora kompetensförsörjningsutmaningar behöver därför vara lyhörda för sina medarbetares behov.

HEARTS-studien

Forskningsprojektet Hälsa, arbete och pensionering i Sverige (HEalth, Aging and Retirement Transitions in Sweden – HEARTS) studerar övergången mellan arbetsliv och pension. Projektet genomförs vid Göteborgs universitet och finansieras av Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte).
liknande läsning:

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.