läs också:

Goda tider för norrskensjakt

Bild: Istock
21 september, 2022
Allt fler vänder ögonen mot natthimlen för att få syn på norrsken. Med hjälp av grupper på nätet och appar kan man få tips om när det är högst chans för en observation. Norrskenen kommer dessutom att intensifieras de närmaste åren.
Bild: Istock
21 september, 2022

Norrsken är laddade partiklar från solen som kraschar ned i vår atmosfär och får hela himlen att bölja i grönt. Norrsken kan ses i hela Sverige, men är vanligare norr om polcirkeln. Det är vid magnetfältet vid jordens båda poler som fenomenet bildas. Ljuset är oftast grönt, men det kan finnas stråk av rött, lila och blått. Vi närmar oss en så kallad solarmaximum som beräknas kulminera år 2025. Det är en period av ökad solaktivitet. Då blir chansen att se norrsken högre och norrskenen mer intensiva.  

Carl Bergstrand, driver facebooksidan Norrskensverige.

Carl Bergstrand är en av personerna som driver sidan Norrskensverige på Facebook. Han gör varje vecka en prognos för norrskenschanserna i Sverige. Sidans 130 000 följare hjälper varandra och lägger upp bilder på observationer. 

– Norrskensverige bildades, så som det så ofta gör, av slump och tur, säger Carl Bergstrand. Jag bodde under nära två år i Umeå, och väl där tänkte jag att ”Men – norrsken, det borde ju finnas här!”.  

Jakten på att kunna förutsäga var och när han kunde se något ledde honom in i rymdfysikens komplicerade värld, men efter hand kunde han byta ut diverse begrepp till vanlig svenska och ställde sin första norrskensprognos. 

Grönt, ja till och med rött kunde ses med blotta ögat.

– Två år senare, i en TV-soffa i Visby, Gotland, surfade jag spontant in på min favoritrymdväder-sida och såg att norrskensförhållandena var fantastiska. I brist på vett och förstånd tog jag bilen till Högklint, strax söder om Visby och möttes av en förvånansvärt stark norrskenshimmel. Grönt, ja till och med rött kunde ses med blotta ögat, mycket på grund av att natthimlen på och runt Gotland förstås är mörk och relativt fri från städernas ljus. Jag ringde en vän och förklarade vad jag såg, och han blev förstås lika chockad som jag. Någonstans i denna norrskensyra sa han ”Vi startar en sida på Facebook”.  

På grund av sitt läge har Sverige en lång tradition av forskning kring norrsken, men det var först på 1900-talet man kunde förklara fenomenets uppkomst. Längre bak i historien har det funnits många myter kring vad norrsken är. I den samiska traditionen ansåg man att norrskenet var de dödas själar och det var farligt att retas med dem så att man inte själv blev bortförd till himlen. Vikingarna tänkte sig att norrskenet var blänket från valkyriornas rustningar när de ledde stupade krigare till Valhalla. En alternativ idé var att skenet var en reflektion av gigantiska sillstim i Östersjön. 

Att vi idag har den vetenskapliga förklaringen till norrsken, fråntar oss inte ett fantastiskt skådespel som fortfarande kan inge vördnad inför världsalltet.

Norrskenstips från Carl Bergstrand 

1. Följ @norrskensverige på facebook. 

2. Befinner du dig söder om Piteå, titta 99 gånger av 100 åt norr och försök ha en mörk horisont, fri från ljus och städer.  

3. Tålamod. Norrsken kan anas som ett svagt skimmer, nästan som ett moln / dimma i himlen, för att på bara en minut växla om till starka draperier av ljus och färg.  

liknande läsning:

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.