läs också:

Lappa och laga dina kläder

Bild: Privat
14 mars, 2022
Vill du minska ditt klimatavtryck? Se möjligheterna till återbruk i din egen garderob.
Bild: Privat
14 mars, 2022

Kläder, stilar och identitet har alltid fascinerat textilkonstnären Sandra Lundberg. Hon började utbilda sig inom klädsömnad och mönster­konstruktion men insåg snart att modebranschen hade mörka sidor med miljöpåverkan och kroppsideal som hon inte ville vara en del av. Sökandet efter andra vägar resulterade i en bred utbildning inom det textila fältet med en Master inom textil på Konstfack 2013. Sedan dess har hon arbetat med bland annat teaterkostym och undervisning och i vår håller hon kursen Zero waste – återbruka dina kläder – ­sömnad på Folkuniversitetet. 

Kursen riktar sig till de som är intresserade av att återbruka och minska sitt avtryck på miljön. Deltagarna får kunskap om textilens miljö­påverkan men framför allt så får de med sig metoder, tekniker och idéer till att sy om och laga sina kläder på ett kreativt sätt. Varje del­tagare tar med egna plagg som de vill sy om eller laga och arbetar individuellt med det under kursens gång.

– Det roligaste med att lära andra att återbruka kläder är att få dem att se möjligheter i det de har i sina garderober. Att minska sin konsumtion och påverkan på miljön är så viktigt, säger Sandra. 

Sandra Lundberg, textilkonstnär och kursledare.

4 tips för att återbruka kläder

1. Ta hand om dina kläder på ett skonsamt sätt; vädra istället för att tvätta om de inte är smutsiga.

2. Laga hål och täck över fläckar med broderi och dekorationssömmar.

3. Sätt i kilar i kläder som blivit för små och sy in de som blivit för stora.

4. Ändra inställning till dina kläder. Allt går att laga och använda till något.

liknande läsning:

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.