läs också:
Ljus, luftig och grön kontorsmiljö

Nu vill vi trivas på kontoret

Bild: Istock
5 juni, 2025
Arbetssättet i Sverige har förändrats och efterfrågan på flexibla arbetsytor har ökat när allt fler företag går över till hybrid- och distansarbete. Arbetsplatsen behöver helt enkelt vara mer meningsfull och värdeskapande för att vi ska vilja vistas där.
Bild: Istock
5 juni, 2025

Företag som anammar flexibilitet och coworking-lösningar står bättre rustade för framtidens arbetsliv, där samarbete, innovation och hållbarhet står i fokus. Det visar insikter från Handelskammarens rapport ”Kommer du in till kontoret idag?”. Där uppger över 70 procent av de tillfrågade företagen att de inte längre ser kontoret som den huvudsakliga arbetsplatsen, utan en plats för sociala interaktioner och möten.

Pandemin har i grunden förändrat hur vi arbetar och vad vi förväntar oss av vår arbetsmiljö idag. En av de tydligaste trenderna när det kommer till arbetslivet och kontoren just nu är att skapa arbetsplatser där människor vill vara. Enligt Hanna Mossfeldt på AMF Fastigheter handlade kontorets utformning förut mer om hårda värden, som antalet skrivbord och mötesrum. Under pandemin kunde isoleringen och bristen på social kontakt och sammanhang påverka vår psykiska hälsa negativt.

– I dag, möjligen som en konsekvens av det, handlar kontoret betydligt mer om mjuka värden och att utgå ifrån vad människor behöver för att vara hållbara, kunna prestera, vara kreativa och må bra. Människan och hennes välmående är i fokus i ännu högre grad än tidigare.

Hanna Mossfeldt tror att vi i framtiden behöver bli bättre på att skapa kontor som innehåller det vi som människor mår bra av och där hjärnan får ett lugn.

Hanna Mossfeldt
Hanna Mossfeldt, arbetsplatsstrateg, AMF Fastigheter. Foto: Peter Kardne

– I Sverige har vi en tendens att utforma våra kontor och bostäder i en färgskala som påminner om gråa februaridagar. Detta trots att vi vet att vi mår bra av att vara i naturen, av växter, färger och i mjukare formspråk.

En annan stor förändring kopplat till hur vi arbetar idag rör ledarskapet. Fyra av fem chefer uppger att det ställs högre krav på ledarskap i en hybrid arbetsmiljö när det kommer till hur de ska hantera kommunikation, informationsdelning, feedback, relationsbyggande och mående. Nya dilemman uppstår som vilka policys som ska finnas, ska samma regler gälla för alla och hur hittar man en bra balans?

Många arbetstagare uppger i rapporten att administrativa uppgifter som kräver koncentration och fokus inte helt oväntat passar bäst att göra hemifrån. Däremot fungerar interaktiva uppgifter bättre på plats, likaså erfarenhetsutbyte och lärandeprocesser. Och förutom de rent arbetsmässiga faktorerna ser många kontoret som en plats för skratt, fysisk aktivitet och social samvaro.

– Tvärtom vad många trodde för några år sedan har kontoret snarast ökat sin betydelse för samarbete, lärande, känslan av sammanhang och som verktyg för rekrytering, säger Daniella Waldfogel, vd på Stockholms Handelskammare.

Rapport om ­kontorets framtid

”Kommer du in till kontoret idag?” är Stockholms Handelskammares tredje och senaste rapport om kontorets framtid. Den första rapporten skrevs mitt under pandemin och släpptes i mars 2021 medan vi i den andra rapporten, från februari 2023, kunde se konturerna av nya vanor och arbetsmönster efter pandemin.
liknande läsning:

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.