läs också:
Framtidens främsta jobbtrend

Varifrån jobbar du helst?

Bild: Istock
11 oktober, 2021
Pandemin har förändrat mångas arbetsvardag. Att jobba hemifrån har blivit en etablerad lösning för många yrkesgrupper. Men varför inte gå ett steg längre?
Bild: Istock
11 oktober, 2021

Flera företag var väldigt snabba med att införa hemarbete när samhällsspridningen av coronaviruset var ett faktum. Ett av dessa företag var Spotify. De var ett av de första storbolag som skickade hem alla anställda och de gjorde det redan när de första smittade sportlovsfirarna kom hem i mars 2020.

Uppmaningen att jobba hemifrån har förlängts på många arbetsplatser allteftersom pandemin har fortsatt, men lagom till att vaccinet var klart och Folkhälsomyndigheten började planera för massvaccinering i februari 2021 så gick företaget Spotify ut med en annan nyhet, nämligen att låta 6000 av deras anställda jobba var de vill (WFA, work from anywhere).

– Vi ser det som ett sätt att kunna rekrytera talanger över hela världen, inte bara de som vill bo i städer där Spotify har kontor”, sa bolagets HR-direktör Katarina Berg på en presskonferens.

Katarina Berg, HR-chef på spotify

Med hemarbetet ser vi den absolut största förändringen inom hur arbete ska utföras inom en generation. Men vad skiljer arbeta hemifrån ”WFH, work from home” från att arbeta från var som helst ”WFA, work from anywhere”?

Att arbeta hemifrån är precis vad det låter som, man arbetar från ett sovrum, kök, vardagsrum eller annan plats i sitt hem. För många betyder det att du har en stationär och traditionell kontorsmiljö, men anpassad till ditt eget hem. Att arbeta från var som helst är dock mycket mer flexibelt och kan anpassas mer optimalt mot företagets eller den anställdes behov. Så länge du har rätt teknik, en stark wifi-anslutning och en lämplig yrkesroll, så öppnas möjligheternas dörrar upp. Fullt accepterade arbetsplatser enligt en WFA-­policy skulle kunna vara: ett lugnt kafé med en stark wifi-anslutning, coworking space, bibliotek, ditt fritidsboende, på tåget eller kanske på en semesterort?

Men att jobba hemifrån fungerar inte för alla yrkesgrupper och enligt SCB:s undersökning från november 2020 så var det en tredjedel i arbetsför ålder som jobbade hemifrån.

Eftersom människan är ett vanedjur och många numera levt med dessa nya rutiner så kommer det att ställas krav på arbetsgivare att vara mer flexibla, främst för att kunna behålla arbetskraft. I en undersökning som bemanningsföretaget Randstad gjorde så svarade 9 av 10 att de vill fortsätta med hemarbete efter pandemin och att jobba utanför kontoret är även den största arbetsrelaterade trend som spås komma efter pandemins uttåg.

Huruvida arbeta från var som helst (WFA) kommer bli etablerat eller inte så har det sina fördelar för såväl arbetsgivare som arbetstagare. Främst har det visat sig att sjukdagarna har sjunkit och ekonomisk vinner företag för de slipper kringkostnader kopplade till arbetsplatser och arbetstagaren slipper kostnaderna kopplade till att pendla. Men kanske det främsta argumentet som talar för distansarbete är att det blir lättare att rekrytera kompetent arbetskraft.

Fakta:

Telias anonyma rörelsedata visar att i Stockholm antas hemmajobbarna ha ökat med 21 procent jämfört med före coronapandemin. Uppsala 18 procent och i Skåne 17 procent.
liknande läsning:

Tack!

Du är nu anmäld till Tidskriftens nyhetsbrev.